Descriere
Poligraful mai este denumit si detector de minciuni, este un dispozitiv care masoara si inregistreaza un numar de parametrii fiziologici ai unui subiect uman, cum ar fi tensiunea arteriala, pulsul, respiratia si conductivitatea pielii, in timp ce subiectului i se pun o serie de intrebari. Se presupune ca aceste masuratori sunt indicatori ai unei stari de anxietate, care s-ar manifesta odata cu spunerea unei minciuni, ai unui neadevar.
Ideea ca minciuna produce efecte fiziologice colaterale este cunoscuta din cele mai vechi timpuri.
Deci, poligraful nu detecteaza minciuna ca atare, ci modificarile fiziologice ale organismului in timpul variatelor stari emotionale care insotesc simularea. Starile emotionale iau nastere inca din momentul in care subiectul este invitat pentru a da relatii legate de fapta in sine - furt, adulter, inselaciune etc. Constinta vinovatiei mobilizatoare a unei stari emotive care poate fi mascata cu dificultate, il determina pe subiect sa reactioneze emotionat ori de cate ori i se prezinta un obiect sau i se adreseaza o intrebare in legatura cu fapta comisa. O minciuna spusa constient, pe langa efortul mintal pe care-l necesita, produce si o stare de tensiune emotionala. Poligraful - detectorul de minciuni, inregistreaza simultan pe o diagrama, modificarile unor parametrii psihofiziologici: respiratia toracica, respiratia abdominala, reactia electrodermica, tensiunea arteriala.
In Romania functioneaza cateva laboratoare interjudetene de detectie a comportamentului simulat, dotate cu poligrafe moderne de provenienta americana. Unul dintre aceste laboratoare se afla in Timisoara. Pe baza evaluarii efectuate, ca o recunoastere a scolii romanesti de tehnica poligraf, 7 specialisti romani din acest domeniu au fost primiti ca membri asociati in AMERICAN POLYGRAF ASSOCIATION - APA. Metodologia testarii tehnicii poligraf este unica, fiind aprobata de MAI.
Cand se foloseste pofigraful / detectorul de minciuni
Categoriile principale unde este folosit poligraful includ :
* FURT /FRAUDA,INSELACIUNE/INCALCAREA ETICII PROFESIONALE
* ADOLESCENTI SI CONFLICTE IN FAMILIE
* ACUZATII FALSE DE AGRESIUNE SEXUALA
* PROBLEME DE CUPLU SAU MARITALE-ADULTER
* RECRUTARE DE PERSONAL SI VERIFICARE CV LA
* ANGAJARE (condamnari anterioare, consum de droguri, alcool, sustrageri de la fostele locuri de munca, prejudicii aduse fostilor angajatori)
* EVENIMENTE SPORTIVE SI COMPETITII
* PROBLEMATICA JURIDICA – CABINETE DE AVOCATURA
* ASIGURARI DE TOATE TIPURILE
* DECLARATII FALSE IN CONTRACTE,
PROCEDURA DE TESTARE
Metodologia de testare cu tehnica poligraf - detectorul de minciuni - contribuie inainte de toate la AFLAREA ADEVARULUI - si nu aduce atingere, nu lezeaza in nici un fel integritatea sau demnitatea persoanei supusa examinarii.
In aceasta procedura de testare cu tehnica poligraf-detectorul de minciuni, se abordeaza exclusiv subiecte care au legatura cu cauza supusa examinarii.
Intrebarile sunt formulate astfel incat :
1. sa fie scurte, directe, concrete, simple
2. sa contina numai termeni cunoscuti persoanei examinate
3. sa se poata raspunde cu DA sau NU
TARIFE
Pretul examinarilor cu detectorul de minciuni (model Lafayette LX4000 computerized polygraph ),in raport de cauza si numarul persoanelor propuse pentru examinare este urmatorul:
1) testari poligraf pentru persoane fizice: de la 550 lei/persoana
2)testari poligraf pentru persoane juridice in regim de solicitare:de la 550lei/persoana
3).testari poligraf pentru persoane juridice in regim de contract :
de la 1-la 5 persoane :550 lei /persoana
de la 6-la 10 persoane :450 lei/persoana
de la 11-la 20 persoane 400 lei /persoana
peste 21 persoane 300 lei /persoana
Tarifele se pot negocia daca sunt examinate mai mult de 5 persoane .